Τράντας Αντώνιος - Αλεξάνδρα
600 63 - Πιερία
Tel: +30 23520 91339
Fax: +30 23520 91537
http://www.livithra-hotel.gr
e-mail: info@livithra.gr

ΕΚΔΡΟΜΕΣ


ΑΘΗΝΑ 


Σύμφωνα με την παράδοση, η Αθήνα ιδρύθηκε, όταν ο βασιλιάς της Θησέας ένωσε σε ένα κράτος τους οικισμούς της Αττικής. Τελευταίος βασιλιάς των Αθηναίων ήταν ο Κόδρος, που θυσίασε την ζωή του για να σωθεί η πατρίδα του. Πρωτεύουσα της Ελλάδος απ' τα αρχαία χρόνια και σημαντικό κέντρο πολιτισμού…..
Πόλη με 3.500 χρόνια ιστορίας, γεννήτρια παγκόσμιας δημοκρατίας που όλοι οι πολίτες πια είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση του κράτους και όχι μόνο ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στα κλασικά χρόνια - 500-323 π.Χ. κτίσθηκε -ο Παρθενώνας- έργο του Ικτίνου και του Καλλικράτη, μεγαλόπρεπος ναός για τους Θεούς , κτισμένος με δυο ρυθμούς, τον δωρικό και τον ιωνικό . Μια απ' τις αξιοθαύμαστες εικόνες στον Παρθενώνα είναι η πομπή των Παναθηναίων-η σκοινί από πιο λαμπρή γιορτή του ΄΄ χρυσού αιώνα ΄΄ αφιερωμένοι στην πολιούχο θεά Αθηνά. Κατά τη διάρκεια της γιορτής αυτής γινόταν και η περίφημη "πομπή των Παναθηναίων".- που ιστορήθηκε από το Φειδία. Ο Φειδίας επίσης κατασκεύασε ένα υπέροχο άγαλμα της Αθηνάς από χρυσάφι και ελεφαντόδοντο και τοποθετήθηκε στον Παρθενώνα. Αλλά υπέροχα κτίρια που οικοδομήθηκαν τότε στην Ακρόπολη ήταν το Ερεχθείο, τα Προπύλαια και ναός της Αθηνάς Νίκης. Την άνοιξη στην Αθήνα γιορτάζονταν τα Μεγάλα Διονύσια. Στη διάρκεια της γιορτής οι Αθηναίοι παρακολουθούσαν θεατρικές παραστάσεις στο θέατρο του Διόνυσου, κάτω από την Ακρόπολη.
Εκτός από τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, στην Αθήνα της κλασικής εποχής έχουμε και ανάπτυξη της φιλοσοφίας, της ρητορικής, του θεάτρου, της ποίησης, της ιστορίας . Η Αθήνα έγινε τότε " σχολείο όλης της Ελλάδος ", γιατί σε αυτήν συγκεντρώνονταν και δίδασκαν οι πνευματικοί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα.
Στην φιλοσοφία ξεχώρισε ο Σωκράτης, που θυσίασε και τη ζωή του ακόμη για της ιδέες του, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης. Ο σύγχρονος πολιτισμός οφείλει πολλά στη δική τους σκέψη και σοφία . 
Στη εκκλησία του δήμου της δημοκρατικής Αθήνας μεγάλοι ρήτορες γοήτευαν τα πλήθη με τους λόγους τους. Ανάμεσα τους κορυφαίους ήταν ο Δημοσθένης.
Η νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών έδωσε στον Ηρόδοτο την έμπνευση να γράψει την ιστορία των περσικών πόλεμων.
Στην Αθήνα γεννήθηκε τότε για πρώτη φορά στον κόσμο και το θέατρο. Οι Αθηναίοι παρακολουθούσαν τις τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη και γελούσαν στις κωμωδίες του Αριστοφάνη. Αυτός ο πλούτος με τις κατακτήσεις του Μ. Αλέξανδρου απλώθηκε μέχρι τα βάθη της μικρής Ασίας.
Σήμερα άξιο της προσοχής σας είναι:
-Αρχαιολογικό Μουσείο στον Παρθενώνα
-Πολυτεχνείο
-Πλατειά Συντάγματος με την Βουλή
-Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη 
-Αλλαγή βάρδιας
-Βασιλικός κήπος- το Ζάππειο
-Ολυμπιακό Στάδιο
-Παλιά συνοικία της Αθηνάς -Πλάκα
-Πειραιάς 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΗ αυτοκρατορία του Μ.Αλεξάνδρου στα ελληνιστικά χρόνια χωρίστηκε σε βασιλεία. Στην Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι ισχυρό το κράτος της Μακεδονίας. Εκεί, το 316 π.Χ. είχε ιδρυθεί η Θεσσαλονίκη από τον τότε βασιλιά τον Κάσσανδρο. Η ονομασία της πόλης προέρχεται από το όνομα της γυναίκας του - Θεσσαλονίκη . Δεύτερη στο μέγεθος πόλη της Ελλάδος, κέντρο πολιτισμού στα βυζαντινά χρόνια. Μνημεία αυτής της πόλης είναι από την ρωμαϊκή εποχή, βυζαντινή και τούρκικη.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης άρχισε να κτίζεται το Φεβρουάριο του 1961 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού .Η έκθεση ολοκληρώθηκε σε όλες τις αίθουσες το 1971 και περιελάμβανε γλυπτά, προϊστορικοί συλλογή, μικροτεχνία αρχαϊκών και κλασικών χρόνων , σύνολο των ευρημάτων από τους τάφους στο Δερβένι.Το 1978 τα εκπληκτικά ευρήματα της Βεργίνας (Αιγών) επέβαλαν την πρώτη αλλαγή στην έκθεση: στο χώρο της προϊστορικής συλλογής και της μικροτεχνίας εκθετηκαν ευρήματα των Βασιλικών τάφων στο πλαίσιο της έκθεσης " θησαυροί της Αρχαίας Μακεδονίας " .
Αίθουσα 1-
Αρχιτεκτονικά μέλη ιωνικού ναού, που βρέθηκαν διάσπαρτα μέσα στη Θεσσαλονίκη από τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. 
Αίθουσα 2 και 3-
από τη Θεσσαλονίκη Γλυπτά αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής εποχής, που προέρχονται και περιοχές της Μακεδονίας.
Αίθουσα 4 - 
Παρουσιάζεται η ιστορία της πόλης από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα :
Α ) προϊστορικοί περίοδος - ευρήματα από προϊστορικές τούμπες, σπίτια και τάφους των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων.
Β ) ελληνιστική περίοδος - στοιχεία της πολεοδομικής οργάνωσης της πόλης και οι μακεδονικοί τάφοι.
Γ ) ρωμαϊκή περίοδος - εκθέματα από την περιοχή των Ιέρων, της αγοράς, του Γαλεριανού ανακτορικού συγκροτήματος και των εκτός τειχών νεκροταφείων.
Αίθουσα 5 και 6 -
Γλυπτά και ανάγλυφα, τιμητικά, αναθηματικά και ταφικά ρωμαϊκής εποχής .
Αίθουσα 7 - Ταφική Αρχιτεκτονική
Αίθουσα 8 - Σίνδος
Αίθουσα 9 - Ο Χρυσός των Μακεδόνων
Αίθουσα 10 - Η περιοχή της Θεσσαλονίκης στην προϊστορία
Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος ΜΕΤΕΩΡΑ Τα Μετέωρα είναι σήμερα το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο μετά το Άγιο Όρος μοναστικό συγκρότημα του ελληνικού χώρου. Τα πρώτα ίχνη της ιστορίας τους, εμφανίζονται από τον 11ο αιώνα, όταν εγκαθίστανται εδώ οι πρώτοι ερημίτες . Σήμερα αποτελούν απ'τους σημαντικούς σταθμούς του πολιτιστικού χάρτη της Ελλάδος, ενώ η UNESCO τα έχει χαρακτηρίσει ως φαινόμενο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ιερά Μόνη Μεγάλου Μετέωρου -
Είναι η μεγαλύτερη μόνη του Μετεωριτικού συνόλου. Αποτελείται από το καθολικό που τιμάται στη Μεταμόρφωση του Σωτήρας, κτίστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα .Η παλαιά Τράπεζα της μόνης λειτουργεί σήμερα ως Μουσείο.

 

 

Ιερά Μόνη Βαρλαάμ -
Είναι η δεύτερη μόνη σε έκταση και μέγεθος . Αποτελείται απ'το καθολικό, αφιερωμένο στους Άγιους Πάντες που είναι αθωνίτικου τύπου με ευρύχωρο εσωνάρθηκα (λιτή) με τρούλο. Κτίστηκε στα 1541 και ο εσωνάρθηκας αγιογραφήθηκε στα 1566. Η παλιά Τράπεζα είναι σήμερα μουσείο, ενώ στα βόρεια υφίσταται και το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών . 

Ιερά Μόνη Ρουσσάνου -
Είναι αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρας, αλλά τιμάται και την Αγια Βαρβάρα. Το καθολικό της μόνης που είναι αγιορείτικου τύπου κτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα. Το καθολικό και τα δωμάτια υποδοχής βρίσκονται στο ισόγειο .Το αρχονταρίκι, αλλά κελιά, βοηθητικοί χώροι υπάρχουν στους δυο άλλους ορόφους.

Ιερά Μόνη Αγ. Νικολάου Ανάπαυσα -
Είναι η πρώτη μόνη που συναντάμε ανεβαίνοντας στα Μετέωρα . Το καθολικό της μόνης, αφιερωμένο στον Αγ. Νικόλαο, είναι μονοχωρος ναός με μικρό τρούλο που κτίστηκε στις αρχές του 16ο υ αιώνα .

Ιερά Μόνη Αγ. Στέφανου -
Είναι η πιο προσιτή μόνη αφού δεν ανεβαίνει κανείς με σκαλιά . Ο μικρός μονοχωρος ναός κτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και τοιχογραφείται στα 1545 η λίγο αργότερα . Στα 1798 κτίζεται το σημερινό καθολικό του Αγ. Χαραλάμπους, που είναι αγιορείτικου τύπου . Η παλαιά Τράπεζα της μόνης λειτουργεί σήμερα ως Μουσείο .

Ιερά Μόνη Αγ. Τριάδος -
Έχει την πιο δύσκολη πρόσβαση, αφού φθάνει κανείς εκεί μέσα από βράχο και κοιλάδα . Ο σημερινός κύριος ναός είναι μικρός σταυροειδής δικόνιος ναός με τρούλο, οποίος κτίστηκε στα 1476 και αγιογραφήθηκε στα 1741 .Στα 1684 προστέθηκε δίπλα στο ναό ένα μικρό σκευοφυλάκιο . 
Σε όλες τις μόνες πραγματοποιήθηκαν αναστηλωτικές εργασίες, ενώ σε πολλά έχουν ολοκληρωθεί εργασίες συντηρήσεως των τοιχογραφιών.ΒΕΡΓΙΝΑ - ΑΙΓΑΗ αρχαία πόλη βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες των Πλέριων ταυτίζεται με βεβαιότητα με τις Αίγες, την αρχαία πρωτεύουσα του Βασιλείου της κάτω Μακεδονίας . Ο χώρος κατοικείτο συνεχώς απ' την Εποχή της πρώιμης Χαλκοκρατίας (3η π.Χ. χιλιετία.) , ενώ ήδη κατά την πρώιμη εποχή του Σιδήρου (11ος - 8ος αιώνας π.Χ.) ήταν ένα σημαντικό πλούσιο και πολυάνθρωπο κέντρο . Η εποχή όμως της ακμής της πόλης ήταν τα αρχαϊκά ( 7ος - 6ος π.Χ.) και τα κλασικά χρόνια ( 5ος - 4ος αιώνας π.Χ.) , όποτε αποτελούσε το σημαντικότερο αστικό κέντρο της περιοχής, έδρα των Μακεδόνων Βασιλέων και τόπο όπου συγκεντρώνονταν τα σημαντικότερα πατροπαράδοτα ιερά . Οι Αίγες ήταν περίφημες στην αρχαιότητα για τον πλούτο των Βασιλικών τάφων που βρίσκονταν στην εκτεταμένη νεκρόπολη της πόλης . Τα ευρήματα απ' τους βασιλικούς τάφους εκτίθενται στο υπόγειο κτίριο - μουσείο που προστατεύει τα αρχαία μνημεία, και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης . Οι ανασκαφές άρχισαν το 19ο αιώνα , συνεχίστηκαν τη δεκαετία του '30 . Μετά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πόλεμου ανέλαβε ο Μανόλης Ανδρόνικος ο οποίος κατά τη δεκαετία του '50 - '60 ανάσκαψε το νεκροταφείο των τύφων . Παράλληλα , ανασκάφηκε το Ανάκτορο από το Αρχαιολογικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και τμήμα της Νεκρόπολης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού . 
Το 1977 η σκαπάνη του Μ. Ανδρόνικου έφερε στο φως τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας, ανάμεσα στους οποίους σημαντικότερος ήταν του Φίλιππου Β'(359-336 π.Χ.), μια ανακάλυψη που θεωρήθηκε ως ένα απ' τα σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα του αιώνα μας . Από τότε η ανασκαφή συνεχίζεται και έχει αποκαλύψει σειρά σημαντικών μνημείων .
Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας - Αιγών είναι :
- Οι Βασιλικοί τάφοι της Μεγάλης Τούμπας
- Οι Βασιλικοί τάφοι στα ΒΔ της πόλης
- Το νεκροταφείο των τύμβων
- Το Ανάκτορο και το θέατρο
- Το ιερό της Εύκλειας
- Η Ακρόπολη και το τείχος της πόληςΟΛΥΜΠΟΣ - ΔΙΟΝΑπό τη μια οι μαγευτικές ακτές του Θερμαϊκού κι από την άλλη ο ' ΟΛΥΜΠΟΣ , το βουνό των 12 θεών με την πιο ψιλή κορυφή - Μύττικας με ύψος 2.917 μέτρα .Συναρπαστική είναι η διαδρομή προς τα Στενά της Πέτρας, το πέρασμα προς τη Θεσσαλία, καθώς και στο εντυπωσιακό Φαράγγι του Ολύμπου.
Σε όσους αρέσει η ησυχία , ο καθαρός βουνίσιος αέρας , τα δάση , η ορειβασία , το σκι ,το πανέμορφο Μοναστήρι του Αγ. Διονυσίου, σίγουρα διαλέξατε το πιο κατάλληλο μέρος . Γιατί εδώ ,οι πλούσιες φυσικές ομορφιές όχι μόνο ξαφνιάζουν, αλλά και συναρπάζουν τον επισκέπτη. Αρκεί μόνο οι απαιτήσεις του σε πρόσφορες να μην είναι μεγάλες. 
Χιονοδρομικό κέντρο Ολύμπου έχει πρόσβαση από Ολυμπιάδα και διαθέτει Σκι-Λιφτ επίσης καταφύγιο στο υψόμετρο 2.400 μ.
Στο υψόμετρο 1.000 μ. υπάρχει καταφύγιο στη θέση Σταυρός και 22 χλμ. από Λιτόχωρο , Στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου-Σπηλιάς Αγαπητός ,2.30 ώρες πορεία από τα Πριόνια, όπου φτάνει το αυτοκίνητο. Επίσης στην ανατολική πλευρά του βουνού , υψόμετρο 1.900 μ. υπάρχει το καταφύγιο Βρυσοπούλες .Το τελευταίο καταφύγιο Χρήστος Κακαλος είναι στο υψόμετρο 2.760 μ..ΔΙΟΝ


Στο χωριό ΔΙΟΝ η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε τα ιερά των θεών των Μακεδόνων . Μέσα σε μια πλούσια σε βλάστηση και πηγαία νερά θέση του Πιερικού κάμπου , λίγο πριν αρχίσει η ανηφόρα για τον Όλυμπο , απλώνονται τα τεμένη των θεών , δυο θέατρα , κι ένα στάδιο .
Αμέσως δίπλα τους , στα βόρια , είναι χτισμένη η πόλη Δίον , η πόλη που το θεοφόρο όνομα της δηλώνει τη στενή της σχέση με τον Δία .
Στον τόπο αυτό συνέρεαν χιλιάδες Μακεδόνες για να γιορτάσουν τα "εν Δύω Ολυμπία " , που από τον 5ο αιώνα π.Χ. γίνονταν με ιδιαίτεροι λαμπρότητα .
Από τα συστάδα των Ιέρων κτισμάτων ξεχωρίζουν:
- το ιερό της Δήμητρας 
- δυο ναοί , που χρονολογούνται γύρω στο 500 π.Χ. 
- το Ασκληπιείο
- ολόκληρο το τέμενος της Ίσιδος , με τα λατρευτικά αγάλματα άρτια πάνω στις βάσεις τους .
Η πόλη του Δίου ήταν καλά οχυρωμένη από το τείχος του 4ου αι. π.Χ. και είχε θαυμάσιο ρυμοτομικό σύστημα . Οι ανασκαφές αποκάλυψαν πλακοστρωμένους δρόμους, δημόσια κτίρια, καταστήματα, εργαστήρια και σπίτια, καθώς και την ορχήστρα, τη σκηνή και τα καθίσματα του κοίλου, στο μεγάλο θέατρο του Δίου. Μέσα στην εκτεταμένη νεκρόπολη στα βόρεια και δυτικά του Δίου , διακρίνονται τέσσερις υπόγειοι καμαροσκεπαστοί μακεδονικοί τάφοι . Ισχυροί σεισμοί στον 5ο αιώνα μ.Χ. έβαλαν τέλος στην ακμή του Δίου. Ωστόσο , απόμειναν αρκετά για να μπορεί και ο σημερινός επισκέπτης να θαυμάζει την όμορφη πόλη με τους δημόσιους χώρους , το θέατρο , πλήθος των αγαλμάτων και την εξαιρετική οχύρωση .