Τράντας Αντώνιος - Αλεξάνδρα
600 63 - Πιερία
Tel: +30 23520 91339
Fax: +30 23520 91537
http://www.livithra-hotel.gr
e-mail: info@livithra.gr

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΣΚΟΤΙΝΑ

  Το χωρίο Σκοτίνα είναι χτισμένο στις ΝΑ παρυφές του Ολύμπου όπου το πούσι και η σκιά του, το ηλιοβασίλεμα φθάνει στην ατελείωτη παράλια του Θερμαϊκού κόλπου. Απευθύνεται σε κάθε γούστο με την χρυσοποίκιλτη αμμουδιά ερεθίζοντας την διάθεση του επισκέπτη να ανακαλύψει μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη την γνήσια απλότητα και την μεγαλοπρέπεια του μυθικού Ολύμπου που στα αρχαία χρόνια ήταν το βουνό των 12 θεων. Αυτή η οροσειρά ΟΛΥΜΠΟΣ - με την κορυφή τον ΜΙΤΙΚΑ με υψόμετρο των 2.917 μ. έχει την μαγεία και ομορφιά κάθε εποχή του χρόνου . 
Όπως μαρτυρούν αρχαία λείψανα και οι παραδόσεις,. Η μετακίνηση και η σύμπτυξη σε ένα χωριό προήλθε ένεκα τον ληστρικών επιδρομών κατά της εποχή των βυζαντινών χρόνων αφού απείχε λίγες μόνο εκατοντάδες μέτρα από τον μυχό του Θερμαϊκού κατά τον 14ο -18ο αιώνα. 

Η Άνω Σκοτίνα είναι καταφύγιο του χριστιανικού πληθυσμού ενώ ο κάμπος έδινε την εντύπωση της εγκατάλειψης .Αυτό το κεφαλοχώρι άρχισε να ευημερεί και απόρροια αυτής της ευημερίας είναι τα αξιόλογα μνημεία αυτής της εποχής που διατηρούνται μέχρι και σήμερα μετά της συντήρηση που δέχτηκαν από τους αρχαιολόγους της ζ΄ εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων είναι ο ναός του Σωτήρως στην τοποθεσία (κόντρες) που στην επιγραφή πάνω αναγράφεται η χρονολογία ανέγερσης το έτος 1618. Η Σκοτίνα αναφέρετε το 1649. Μετά από 30 χρόνια στις 17 Μάιου του 1670 ,μετέπειτα υπάρχει πληθώρα αναφορών για την Σκοτίνα και τους κατοίκους της και την συμμετοχή των στα επαναστατικά κινήματα εναντίον τον Οθωμανών.

Ο αείμνηστος πατριάρχης Καλλίνικος το 1861 παρότρυνε τους συχωριανούς του να μετατοπιστεί το χωριό από το δυσπρόσιτο ύψος των 740μ στην σημερινή τοποθεσία της Σκοτίνας πλησίον του αρχαίου πολιτισμού των Λείβηθρων κοντά στα κτήματα τους. Δεν συμμερίστηκαν το σκεπτικό όμως για να μην εγκαταλείψουν τον καθαρότατο αέρα και τα κρυστάλλινα νερά . Το χωριό αριθμούσε τότε περί τους 400 κατοίκους αλλά πιεζόμενοι από της τούρκικες ορδές μετανάστευσαν σε διάφορα αστικά κέντρα. 

Μετά την παρέλευση μιας εκατονταετίας δέχτηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό όπως προέβλεψε ο αείμνηστος Καλλίνικος και να εγκατασταθούν στην σημερινή τοποθεσία της Σκοτίνας κοντά στα κτήματά τους. Η αρχή έγινε το 1890 από 10 περίπου οικογένειες και το 1930 κατήλθαν εκ νέου 60.Η Σκοτίνα σήμερα παρουσιάζει μια τουριστική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αν και οι δυνατότητες του χωριού και της ευρύτερης περιοχής για τουριστική ανάπτυξη είναι μεγάλη. 

Έτσι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια αξιόλογη προσπάθεια να αναπτυχθούν οι τεράστιες φυσικές δυνατότητες της. Ακόμη και στον χρόνο και την ιστορία της Άνω Σκοτίνας χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός και τα έργα αξιοποίησης περιμένουν την υλοποίηση τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οποίος την επισκεφτεί φεύγει με την επιθυμία να ξαναπεράσει σύντομα από τον τόπο αυτό.

 

ΤΑ ΛΕΙΒΗΘΡΑ


"ΤΑ ΛΕΙΒΗΘΡΑ " βρισκόταν σε χαράδρα χωρίζοντας την οροσειρά του Ολύμπου σε δύο πλευρές. Ήταν αρχαία πόλη και ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα . Κοντά στο Δίον υπήρχε η ακρόπολις με την ονομασία Τα Λείβηθρα. Σε αυτό το μέρος ο Ορφέας οργάνωνε χορούς για θαυμασμό του θεού κρασιού - Διόνυσο και ήταν απαγορευμένο για όλες τις γυναίκες της Πιερίας να παίρνουν μέρος στις
μυστικές λειτουργίες του Ορφέα. Μετά τον θάνατό του έκτισαν έναν ναό και γύρω του φύτεψαν κυπαρίσσια. Εξαιτίας του σεισμού ένα ποτάμι παράσυρε όλη την περιοχή της Λείβηθρας. Μετά από αυτή τη καταστροφή ο τάφος του Ορφέα μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία 4 χ.μ. δυτικά από το Δίον. 
Η ομορφιά της φύσης όμως μέχρι και σήμερα συγκινεί και ενθουσιάζει το κάθε άτομο που επισκέπτεται αυτή την περιοχή!